FAQ - Strømstyring

Anja
Anja
 • Oppdatert

Name=loading_charger, Size=252_xlarge.pngName=water_heater, Size=252_xlarge.png

Kan Eva Strømstyring hjelpe meg med å unngå økninger i nettleien?

Ja, Eva Strømstyring er designet for å redusere forbruket når det totale strømforbruket når et nivå som kan risikere økning i nettleien. Systemet kan automatisk skru ned eller av enheter for å kontrollere forbruket.


Hvordan styrer jeg varmtvannsberederen min? 

Eva Strømstyring har en egen modus for varmtvannsbereder. Du kan bruke et relè i sikringsskap, i veggboksen bak bereder eller ett på veggen ved bereder. Relèt skrur av og på oppvarmingen basert på strømprisen. Et slikt relè kan benyttes på alle varmtvannsberedere i salg i Norge, så du trenger ikke kjøpe ny varmtvannsbereder. Når relèt er montert av elektriker, kan du enkelt velge når det er viktigst for deg at vannet er varmt og om du bruker mye eller lite varmtvann.


Hvilke relé til varmtvannsberederen er det støtte for? 

CTM Lyng TavleRelé
Frient DIN Relay 
Frient Smart Cable 

NB! Relét må monteres av en elektriker 


Kan jeg lade elbilladeren min i Eva? 

Ja det kan du! Med Eva Strømstyring får du en ny og oppdatert ladeplan som lader på billigst mulig strøm hver gang du kobler til bilen din. Du kan enkelt endre ladeplan etter behov eller avreisetid. I tillegg sørger tjenesten for at strømforbruket ditt ikke går over på neste kapasitetsledd for nettleie. Lad manuelt hvis du heller ønsker det.


Hvilke elbilladere er det Eva har støtte for? 

 • Easee
 • Zaptec 
 • Charge Amps  

Kan jeg ha to elbilladere i Eva Smarthus app?

Ja, du kan legge til to ladere i appen.

Hvordan justerer jeg effektstyring på elbilladeren? 

 1. For å inkludere effektstyring så må du trykke på elbilladeren din og bla ned til Strømstyring og aktiverere kapasitetsovervåkning.
 2. Automatisk lading må være aktivert. I manuell lading vil vi ikke justere ned effekt. 

Ladehastigheten/effekt justeres med 50% dersom du er på vei over effektgrensen. I den neste versjonen vil ladingen bare justerer 25% avgangen til du er innenfor grensen. Husk at dersom laderen er stilt inn på 100% effekt og et lav effektgrense i appen så vil vi hele tiden justere den ned. Det kan være lurt å finne en god balanse på hvilken lade/effekt grense som fungerer i hverdagen.


Hva om jeg har enheter som alltid må være på?

Ingen problem! Du kan sette bestemte enheter til å alltid være på komfortnivå eller "på", uavhengig av systemets strømstyringsaktiviteter.

Hva skjer når jeg endrer temperaturen fysisk på termostaten?

Når du manuelt endrer temperaturen på termostaten ved hjelp av knappene, vil denne "nye satt temperaturen" være aktiv til midnatt. Etter dette vil enheten automatisk gå tilbake til de forhåndsinnstilte strømstyringsinnstillingene.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg ønsker en varig endring av temperaturen?

For permanente endringer av satt temperatur, bør du endre dette på detaljsiden for den aktuelle enheten i appen. Dette sikrer at din ønskede temperatur opprettholdes kontinuerlig uten å bli tilbakestilt av systemets strømstyringsfunksjoner.

Ved å følge disse stegene kan du tilpasse ditt oppvarmingssystem til dine personlige behov, samtidig som du opprettholder effektiviteten til Eva Strømstyring.

 

Hvordan fungerer overstyring av temperaturinnstillinger i appen?

Dersom du endrer temperaturen direkte på termostaten i appens romkort, vil du få et spørsmål om når enheten skal vende tilbake til standard strømstyringsmodus (bare på Android pr. nå). Dette sikrer at du har full kontroll over når de automatiserte innstillingene skal gjenopptas. På iOS varer overstyring til midnatt.

Hva gjør jeg hvis det er overforbruk av varmtvann?  

Med 7 til 12 timer oppvarming betyr det er fra 14 til 24/36 kWt i døgnet varmet. Det tilsvarer fra 200 til 515 liter varmt vann i døgnet. Opplever du kaldt eller lunket vann kan det hende oppvarming av vannet har blitt skrudd av pga overforbruk. Du kan sjekke strømforbruk for enheten, for å se hvor mye strøm den har brukt.

Har den brukt lite, og du ikke har varmt nok vann er det trolig at den skrus av pga. overforbruk ift ditt satte kapasitetsledd. Det kan løses på to måter:

1) Øke kapasitetsleddet eller

2) Skru av kapasitetsovervåkning for varmtvannsberederen under "Strømstyring".


Kan jeg bruke «Bortreist» når jeg skal på jobb også?

Du kan benytte deg av "Bortreist" ved korte perioder også. Da kan du senke f.eks temperaturen ned med 2 grader, slik at funksjonen kan brukes når man drar på jobb eller ut av huset noen timer. Du kan da også sette på kalenderstyring slik at det varmer opp igjen en time før du kommer hjem fra jobb eller benytte deg av "Jeg vil skru det av selv" hvis man ikke vet hvilket tidspunkt man er tilbake.

 

Hva kreves for å søke Enova støtte? 

NB! Enova har endret på støtteordningen. Nå er det ikke investeringer gjort 20 måneder tilbake som er gjeldene, det er de siste 12 månedene.

 • Må styre minimum to laster i hjemmet av gulvvarme, varmtvannsbereder og lading av kjøretøy
 • Styrer forbruket til timer på døgnet med lavest strømpris
 • Passer på at hovedsikringen ikke blir over belastet
 • Har styring basert på kapasitetsleddet i nettleien
 • Tar hensyn til komfort i boligen
 • Alt arbeid skal være utført av fagfolk

Eva Strømstyring tilfredsstiller alle disse kravene, og kvalifiserer dermed for støtte. I Eva Smarthus appen stiller elektriker inn størrelse på hovedsikring og setter sammen med deg din grense på nettleiens kapasitetsledd. Så gjør Eva Strømstyring resten av jobben for deg.


Hvordan søker jeg Enova støtte? 

 1. Bestill Eva Strømstyring pakken
 2. Elektriker kommer og monterer for deg
 3. Gå til Enova sine sider og lever søknad. Legg ved Eva Strømstyring systemerklæring, faktura fra leverandøren du kjøpte av/Eva Smarthus og elektriker
 4. Når søknaden er ferdigbehandlet mottar du støtten direkte på din konto.

Dokumentasjonen du legger ved må dokumentere at du styrer minst to flyttbare laster, at systemet styrer etter strømpris og totalt forbruk i boligen, samt at nødvendig installasjon er utført av fagfolk. Alt dette sørger vi at du får når du bestiller av oss


Tips til å sette opp Eva Strømstyring:

 1. Komfort uansett pris: For rom der temperaturen skal være konstant, sett "Senk med" under "Når strømmen er dyr" til 0 grader.
 2. Barnerom: Juster "Natttemperatur" og "Senk med", inkludert start- og stopptidspunkt.
 3. Prioriterte enheter: For enheter som alltid bør være på, deaktiver "Kapasitetsleddet".
 4. Sjeldent brukte rom: For rom som kun brukes om ettermiddagen eller kvelden, juster tidsintervallet for "Natttemperatur".
 5. Oppvarming av gulv: Tilpass "Senk med" etter type gulvvarme og husk at det tar tid for gulvene å bli varme igjen.
 6. Romfølelse: Husk at opplevelsen av varme kan variere i rommet selv om gulvet er varmt. Tilpass dette etter behov.
 7. Varmtvann: Still inn varmtvannsberederen til å varme opp vannet til prioriterte tider basert på familiens rutiner, som før jobb og etter kveldens aktiviteter. 

Var denne artikkelen nyttig?

0 av 0 syntes dette var nyttig

Har du flere spørsmål? Send oss en henvendelse

Kommentarer

0 kommentarer

Logg på hvis du vil legge inn en kommentar.