Zigbee, hvordan fungerer det og hva er det egentlig?

Ramin
Ramin
  • Oppdatert

Zigbee er en standard protokoll som brukes for å få oppkoblede produkter til å snakke med hverandre. Eva Hub snakker med andre Zigbee sertifiserte produkter, det gjelder selvsagt hele Eva Smarthus serien, men også IKEA Trådfri, Philips Hue og mange flere.

 

Fordeler med Zigbee

  • Trådløs teknologi som går over 2,4Ghz nettet (Samme som wifi)
  • Kostnadseffektivt og strømsparende
  • Mesh
  • Sikkert
  • God rekkevidde

Zigbee er en allianse der mange har gått sammen og blitt enige om en felles protokoll som hovedsakelig brukes til smarte hjem. Du kan koble til dørlåser, lyskilder, kontakter og andre smarte sensorer som dør og vindussensorer, bevegelsessensorer og vannsensorer.

Hvordan kommuniserer Zigbee-enheter? 

Zigbee enheter kommuniserer med hverandre og er delt inn i to. Enheter som batterienheter kaller vi ende-enheter, disse enhetene kommuniserer kun med sine egne meldinger. Videre har vi strømsatte enheter som smartplugger, smartepærer, termostater og dimmere. Slike enhetene kaller vi for router og hjelper til med dekningen til andre enheter som kanskje er litt for langt unna huben din. 

mceclip0.png

Zigbee enheter kommuniserer over IEEE 802.15,4 protokollen på 2,4ghz nettverket. Omtrent det samme som Wifi og Bluetooth bruker. Forskjellen fra Wifi, er at Zigbee har rundt 10-20 meter kortere rekkevidde, men til gjengjeld får du en meget god batterilevetid på enhetene dine.

 

Selv om Zigbee enheter har kortere rekkevidde enn Wifi ruteren, så finner enhetene veien hjem gjennom en router, jo flere ruter enheter du har, jo bedre dekning får du.

 

Hvorfor Zigbee og ikke Z-wave eller bluetooth?

Stabilt – som nevnt tidligere så finner Zigbee enheter raskeste og korteste veien hjem. Helt automagisk, uten at du trenger å gjøre noe selv. 

Støtter mange enheter – Du kan ha mange enheter som skal gjøre forskjellige ting, en drøss med termostater, smarte pærer og sensorer tynger ikke nettverket. Rekorden blant Eva kunder er rundt 100 enheter koblet til et hjem. Vedkommende bygger det fortsatt ut.

Energieffektivt – Zigbee enheter sender kun små meldinger ut, og bruker derfor veldig lite strøm.

Billigere enn andre protokoller – Zigbee enheter er billigere enn andre smarte enheter. Skal du pusse opp er det ikke store prisdifferansen mellom smart og ikke smart.

Var denne artikkelen nyttig?

0 av 0 syntes dette var nyttig

Har du flere spørsmål? Send oss en henvendelse

Kommentarer

0 kommentarer

Logg på hvis du vil legge inn en kommentar.